Voor wat bekend is van de oorsprong van presentieborden of aan en afwezigheidsborden gaat de geschiedenis terug naar een eenvoudig bord met namen van kloosterlingen. Deze namen werden vaak op plankjes gezet welke weer op hun buurt op of aan het bord bevestigd konden worden. Hiermee werd in beginsel bedoeld dat die persoon van wie de naam op het bord zichtbaar was afwezig was. Met andere bordjes werd dan naast deze naam veelal een aanduiding van de huidige locatie aangegeven zoals bijvoorbeeld gebedsruimte, kerk, tuin of in het dorp. Zo wisten aanwezigen wie zich waar bevond. Een methode om zonder moderne technieken een vroege vorm van track en tracé te hebben.
Was iemand niet teruggekeerd dan werd een zoektocht gericht op de eerste logische route en locatie conform wat aangegeven werd op het afwezigheidsbord. Het is niet ondenkbaar dat deze techniek al eerder in de geschiedenis is toegepast, maar dat deze niet als zodanig vastgelegd is in verhalen.
Op de site van erfgoedkloosterleven is nog een voorbeeld te vinden in de archieven. Op dit bord kon één persoon doormiddel van een pin in een houten plankje met locaties aangeven waar deze persoon zich op dat moment zou moeten bevinden.
Een aan en afwezigheidsbord of presentiebord is qua omschrijving natuurlijk al wel duidelijk, maar zijn er ook verschillen tussen deze borden? Eigenlijk zijn de wezenlijke verschillen door de jaren heen verdwenen. Daar waar je kon zeggen dat een presentiebord juist aangaf waar je op dat moment pressent was gaf het aan en afwezigheidsbord enkel en alleen de informatie van aan of afwezig.
Nu is het gewoon zelf goed bepalen welke functie(s) het bord zou moeten hebben om aan de eisen van jouw school of organisatie te kunnen voldoen. We hebben daarvoor een aantal standaard keuzes welke direct uit voorraad leverbaar zijn. Is dat echter niet afdoende dan kunnen wij deze borden ook speciaal op maat en met de gewenste opmaak produceren.
We kennen een aantal basis modellen.
De opties zijn er legio. We kunnen de borden met de schuifjes bijvoorbeeld voor op kantoor maken met het exacte aantal personen als die van 10, 20, 30 of 40 namen niet voldoen bijvoorbeeld. Daarnaast zijn de borden meertalig te leveren. We hebben Nederlands, Duits, Engels en Frans als standaard talen beschikbaar. Daarnaast is het ook nog te personaliseren. De header van het bord kunnen we namelijk ook voorzien van een logo bijvoorbeeld.
Als we gaan kijken naar de combi borden waarbij er aan de standaard borden met schuifjes een whiteboard vlak is toegevoegd dat gaat het personaliseren alweer een stap verder. Hier kunnen we namelijk ook het ingezette whiteboard bedrukken met en logo of een plattegrond bijvoorbeeld.
Wat de voor en nadelen zijn is per persoon of gebruiker wellicht heel verschillend. Een voordeel is natuurlijk om te beginnen het snelle overzicht. Maar ook het analoge aspect (het niet afhankelijk zijn van stroom) is een voordeel. Ook bij een stroomstoring is dit overzicht goed bij te houden. Daar waar een digitaal systeem het dan zal nalaten om informatie te verstrekken. Ook de lage kosten kunnen worden beschouwd als voordeel.
Nadeel is dat de beschikbare ruimte en informatievertrekking natuurlijk beperkt is op een klein bord. Een ander nadeel kan zijn dat er bij veelvuldige wisselingen in het personeelsbestand vaak aanpassingen gedaan dienen te worden. Er wordt daarom ook vaak gekozen de namen niet te graveren, maar te schrijven op de naamschuifjes.